Софийски районен съд реши, че употреба на устройства за нагряване на

...
Софийски районен съд реши, че употреба на устройства за нагряване на
Коментари Харесай

СРС реши дали бездимните устройства са нарушение на забраната за тютюнопушене

Софийски областен съд реши, че приложимост на устройства за нагряване на тютюн (бездимни устройства) не е тютюнопушене и не съставлява нарушаване на възбраната за тютюнопушене. 

Решението е от 13 ноември 2023 г. 

Повод за становището е санкция от страна на СРЗИ в размер на 500 лева поради потребление на устройствата в закрито пространство на известно столично заведение. 



Съдът установи, че действието не съставлява административно нарушаване:  " Законодателят е въвел само възбрана за тютюнопушенето в закритите публични места, а не използването на тютюн изобщо. Съдът намира, че използването на посечените устройства и открити от проверяващите бездимни тютюневи произведения не попадат в приложното поле на възбраната и допускането на тяхната приложимост на закрити публични места не е нарушаване на посочената наредба. "









Преди два дни от Българската асоциация на заведенията излязоха с позиция за решението на СРС. Председателят на сдружението Ричард Алибегов също разяснява мнението пред novini.bg.

" Много съм благополучен от решението на съда. Още първоначално, когато излязоха тези устройства, изискахме от вносителите да проучим данни дали имат същите функционалности като цигарите. Интересуваше ни съответно дали, в случай че вие сте непушачи и сте в едно помещение с човек, димящ такова устройство, има вреди като при естествена цигара. Категорични проучвания демонстрират, че двата типа цигари нямат нищо общо като щета на близките. Призоваваме РЗИ да се съобрази с това решение ",
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР